Van Loondienst naar Zelfstandig Ondernemerschap
De in Oudewater woonachtige Anita van Hoorn (50) werkte de laatste jaren als Operationeel Accountmanager bij Bol.com. Maar na jaren in loondienst werd ze daar niet echt meer gelukkig van. Op haar achtenveertigste besloot ze haar leven om te gooien en was ze op zoek naar totaal iets anders. Via een goede vriendin kwam ze in contact met Saar aan Huis. Een organisatie die ouderen mantelzorgondersteuning biedt. Een maatwerk-oplossing voor hulpbehoevende ouderen om zo lang mogelijk vertrouwd en gelukkig thuis te kunnen blijven wonen.
Sinds ze voor zichzelf is begonnen voelt ze zich vrij en veel gelukkiger.

Van Loondienst naar Zelfstandig Ondernemerschap
“Toen ik twintig was, ben ik gewoon met mijn diploma Schoevers en NIMA A & B gaan werken. ‘Op mijn dertigste weet ik wat ik wil en volg ik mijn droom’, sprak ik met mezelf af. Ik deed nog allemaal marketingcursussen in de Retail en Trade Marketing en ging werken bij een FMCG bedrijf in de drankenindustrie. Heel leuk werk, maar ook druk: medio 2015 zat ik in een reorganisatie. Toen dacht ik bij mezelf ‘Waar ben ik mee bezig?’. Ik word straks 50, en dit was niet mijn droom.”
Bemiddelen van mantelzorgers
“Juist door het enthousiasme van een vriendin die werkzaam was bij Saar aan Huis in het Gooi ben ik me gaan verdiepen in de (mantel)zorgsector. Ik wilde ook sociaal maatschappelijk gaan ondernemen. Iets kunnen betekenen voor deze kwetsbare doelgroep die graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis moet en wil blijven wonen. Ik dacht: dit is het! Ik heb gebruik gemaakt van de ontslagregeling en heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. Nu werk ik ruim een jaar en heb al vele ouderen in Het Groen Hart kunnen voorzien van particuliere ondersteuning en begeleiding aan huis. Toen ik net begon was het wel even wennen in de zorgwereld. Erg complex, veel partijen en ik moest me de nieuwe wet en regelgeving in de zorg eigen gaan maken. Hier was ik de eerste paar maanden druk mee bezig aan mijn eigen keukentafel. Inmiddels heb ik mijn weg gevonden in de zorgwereld en weet men Saar aan Huis te vinden. Ik run mijn eigen bedrijf als franchisenemer en maak gebruik van faciliteiten van het hoofdkantoor. Zij doen voor mij de financiële-administratie en voorzien in de nodige marketing tools. In het begin heb ik zelf veel de media weten te bereiken voor free publicity.
Boodschappen en wandelen
“Het franchiseconcept van Saar aan Huis is aanvullend aan de reguliere thuiszorg. Sinds 2013 mag de thuiszorg geen aanvullende werkzaamheden doen. Denk aan de wasmachine aanzetten, wandelen of boodschappen doen. Er wordt een groot beroep gedaan op mantelzorgers. Saar aan Huis bevordert de kwaliteit van leven van de ouderen. Daarnaast zijn onze ‘Saars’ weer maatschappelijk betrokken en aan het werk. Dit zijn de mensen die hulp bieden.”
“Ik werk harder, maar ben wel veel gelukkiger”
Eigen tijd indelen
“Voor mezelf beginnen geeft me een gevoel van vrijheid. Ik verdien mijn eigen geld, op mijn eigen manier. Ik doe wat ik leuk vind, en haal er energie uit. Daarnaast kan ik mijn eigen tijd indelen, waardoor ik bijvoorbeeld midden op de dag kan helpen bij mijn dochter op school of winkelen. Geen dag is hetzelfde. Ik werk harder dan ooit, maak veel uren en verdien een mooi inkomen. Maar bovenal ben ik veel gelukkiger en sta meer ontspannen in het leven.”
“Ik voel me een veel sterkere vrouw”
Een inspiratiebron zijn
“Ik krijg veel positieve reacties op mijn stap om sociaal maatschappelijk te gaan ondernemen in de ouderenzorg. Ik doe wat veel mensen niet durven. Zo heb ik er nooit naar gekeken, maar ik hoor dat van veel mensen. In deze positie kan ik een inspiratiebron zijn voor andere vrouwen, en dat is best leuk. Ik voel me ook een veel sterkere vrouw, ik werk niet op een kantoor waar ik naar anderen luister, maar ben een echte ondernemer die stevig in haar schoenen staat.”
Geluksmomenten
“De geluksmomenten in mijn werk zijn ook anders. Toen ik nog bij Bol.com werkte, vloeide een geluksmoment voort uit een klant binnen halen. Nu is het een hulpbehoevende oudere die met de inzet en ondersteuning van een Saar aangenaam thuis kan blijven wonen. Dat is heel anders, maar vooral heel fijn. Er werd vroeger wel vaker gezegd dat ik iets moest doen met mijn hart, maar dat zijn mensen die je kent. Dat ‘vreemde’ mensen nu naar mijn adviezen luisteren en mijn maatwerkoplossingen afnemen is echt te gek.”
Wil je ook een carriere switch maken en werken als ZZP-er in de mantelzorg?. Kijk voor informatie op onze vacaturesite