Saar aan Huis biedt aanvullende mantelzorg. Samen boodschappen doen, muziek luisteren of gewoon even een fijn gesprek, een Saar snapt wat nodig is. “Wij zijn het cadeautje van de week.”
Ze kijkt er elke keer weer naar uit, het moment dat ‘Saar’ Jasperien met een grote glimlach de kamer binnenstapt. Even een hand op haar schouder, een grapje waar ze om moet lachen, haar ogen beginnen te sprankelen. “Daar doe je het voor”, zegt Jasperien Bergman, sinds vijf jaar werkzaam als Saar. “Wij geven mensen de kans om regie te behouden en langer en gelukkiger thuis te blijven wonen.”
Saar aan Huis levert aanvullende mantelzorg. De Saars doen licht huishoudelijk werk, bieden gezelschap, begeleiden bij doktersbezoek, doen samen boodschappen, koken en maken samen met de cliënt een wandeling of gaan gezellig op pad. Zo worden mensen ondersteund in hun thuissituatie en mantelzorgers uit de familie- of vriendenkring ontlast. “Mantelzorg is mooi, maar kan ook een belasting zijn”, zegt Tine Reinders, vestigingsmanager van Saar aan Huis regio Rivierenland. “Bovendien is niet iedereen ervoor in de wieg gelegd. Soms hebben mantelzorgers al zoveel op hun bordje of wonen op afstand waardoor ze niet toekomen aan een rustig gesprek of even een wandeling maken. Daar zijn onze Saars en Brammen voor.”
Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers. Saar aan Huis is er voor iedereen die aanvullende mantelzorg nodig heeft. “Dat kan een jonge moeder zijn met bijvoorbeeld een spierziekte of een oudere wiens sociale kring kleiner wordt”, zegt Tine. “Maar ook als je bijvoorbeeld geopereerd bent en een aantal weken moet revalideren.”
Tine is sinds vijf jaar actief voor de organisatie die in 2013 werd opgericht. Inmiddels heeft Saar aan Huis zo’n vijftig vestigingen, waardoor er een landelijke dekking is. Regio Rivierenland bestaat uit acht gemeenten. Alie Vink is er al bijna vanaf het begin bij. Ze komt uit de kledingbranche en had al mantelzorgervaring.
Ik wilde iets zinvols doen”, zegt Alie. “Ik werk zo’n 15 tot 20 uur als Saar en heb op dit moment zeven cliënten. Als Saar heb je geen zorgopleiding nodig, levenservaring, mantelzorgervaring en gezond verstand is voldoende. Ik doe vooral leuke dingen met de cliënten. Even naar het tuincentrum, samen koken of een spelletje doen. Gaandeweg bouw je een band op en leer je elkaar kennen. Ik houd de familie op de hoogte van wat we allemaal doen. Vaak hebben we een gezamenlijke appgroep.
Je bent als Saar onderdeel van de familie.”
Jasperien heeft wel een zorgachtergrond. Toen haar kinderen zelfstandig waren, besloot ze weer aan de slag te gaan. “Saar zijn past bij mij”, zegt ze. “Ik ben creatief, in de breedste zin van het woord. En als Saar heb ik veel geduld. Ook humor is belangrijk.
Je leert van de mensen, over hoe ze in het leven staan. Het geeft mij veel voldoening.”
Tine heeft zo’n 75 Saars en Brams in haar bestand. Ze hebben een diverse achtergrond, maar allemaal een zorghart. Het is geen vrijwilligerswerk, er hoort een passende vergoeding bij. “De uren zijn in overleg”, zegt Tine. “Gemiddeld bezoekt een Saar zo’n twee à drie uur per week een cliënt. Een Saar kan één of meer clienten hebben. Sommige Saars overnachten ook bij de cliënt om mantelzorgers te ontlasten. Dat kan voor een paar dagen zijn, maar ook voor een langere tijd. Dan doe je dat samen met andere Saars.”
Als Tine een aanvraag krijgt, volgt er altijd een intakegesprek. “Ik leer de cliënt kennen en in mijn hoofd beginnen de radertjes al te draaien. Wie zou een goede Saar zijn? Ik probeer altijd raakvlakken te vinden. Een gedeelde hobby of liefde voor muziek of natuur. Zodat er direct een klik is. En ze komen uit dezelfde plaats of directe omgeving. Ik hoop samen met de Saars, clienten en mantelzorgers het leven weer mooier te maken.”
Bron: Plukmagazine
Wilt u meer weten over aanvullende mantelzorg van Saar aan Huis? Vul dan het aanvraagformulier in! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een intakegesprek.
Particuliere aanvullende mantelzorg op maat. Voor wie langer prettig thuis wil blijven wonen.