Om de zorg toekomstbestendig te maken, moeten we deze samen met medewerkers, bewoners/cliënten, naasten en vrijwilligers anders organiseren. Dat kan ook betekenen dat bijvoorbeeld cliënten in de wijk naast wijkzorg ook hulp thuis krijgen van mensen buiten de naasten of van verenigingen. Hoe mooi is het voorbeeld van Fenna en Dorus Brunen uit Enschede. Behalve wijkzorg van TMZ krijgen zij één middag in de twee weken hulp van Saar aan Huis. Deze hulp zorgt ervoor dat Fenna als mantelzorger even ontlast wordt. “Zonder TMZ en Saar aan Huis zou ik het niet volhouden”, zegt ze
met overtuiging.
Dorus Brunen krijgt behalve wijkzorg van TMZ ook hulp van Saar aan Huis. Links: Norma Elfers van Saar aan Huis, rechts Karin van der Ley, achter: Fenna Brunen
Fenna Brunen is al ruim veertig jaar mantelzorger. Haar man Dorus heeft MS, dementie en is diabetespatiënt. Via de wijkzorg van TMZ kwam ze enige tijd geleden in gesprek met een zorgmakelaar. Zij wees Fenna op de diensten van Saar aan Huis. Saar aan Huis helpt ouderen om langer verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Zij helpen met boodschappen, maken een wandeling, koken samen en doen kleine huishoudelijke
klusjes. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat Fenna met
een gerust hart even weg kan. “Ik ga dan bijvoorbeeld
boodschappen doen en hoef niet na te denken over wat hij
aan het doen is. Ik kan dan zonder druk en angst weggaan. Ik ben heel blij met deze hulp.
Stormen
Fenna en Dorus zijn al 61 jaar getrouwd. Het echtpaar
heeft al heel wat stormen doorstaan. Dorus merkte in
de jaren zeventig tijdens het bouwen van hun huis dat
hij wat kracht verloor in zijn been. “Eerst dachten we
dat het misschien kwam omdat hij veel in de auto zat”,
vertelt Fenna. Dorus was eigenaar van Rijschool Brunen. Via de fysiotherapeut kwam hij bij de neuroloog terecht. Daar kreeg hij de diagnose MS.”
Dorus bleef na de diagnose alles behalve stilzitten. “Hij is zo lang mogelijk alles blijven doen”, vertelt Fenna. “Hij ging dagelijks zwemmen en bleef wielrennen. In die tijd zeiden ze dat hij geen 50 zou worden. Inmiddels is hij 87. Hij heeft een hele sterke wil. Ik heb hem nog nooit horen klagen terwijl hij al wel vier keer op het randje van de dood heeft gebalanceerd.” Dorus kreeg op latere leeftijd nog een herseninfarct, een bloedvergiftiging en een blaasbloeding. “Dan dachten we dat we afscheid moesten nemen. Maar dan was hij er de volgende dag weer.”
“Zonder die hulp zouden we niet meer thuis kunnen wonen”
Drie jaar geleden verhuisden Dorus en Fenna naar een appartement in Enschede waar ze met veel plezier wonen en een prachtig uitzicht hebben over de stad. “We komen hier uit de buurt”, zegt Fenna. “De rijschool is overgenomen door onze oudste zoon. We zien op deze plek geregeld lesauto’s voorbij rijden.”
Medewerkers van de wijkzorg van TMZ helpen Dorus dagelijks met douchen en naar bed brengen. Fenna is erg dankbaar voor de hulp die ze krijgt van zowel Saar aan Huis als TMZ. “Zonder die hulp zouden we niet meer thuis kunnen wonen.”
Wilt u meer weten over aanvullende mantelzorg van Saar aan Huis? Vul dan het aanvraagformulier in! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een intakegesprek.
Particuliere aanvullende mantelzorg op maat. Voor wie langer prettig thuis wil blijven wonen.