Amsterdam – In Nederland kunnen in potentie honderdduizend mantelzorgwoningen worden geplaatst in de tuin van iemand die mantelzorg verleent. Dat blijkt uit een onderzoek van Achmea, MantelzorgNL en ZorgSaamWonen. Ingewikkelde regels bij gemeenten vormen hierbij volgens de onderzoekers een belemmering. „Mantelzorgers worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd.”
Van de tweeduizend ondervraagde 45-plussers heeft vier procent niet alleen interesse, maar ook de financiële middelen om zo’n mantelzorgwoning te realiseren.
Dit percentage gecombineerd met het aantal 45-plussers dat een koophuis heeft met een tuin van tachtig vierkante meter of groter, leidt tot een potentieel van honderdduizend mantelzorgwoningen, zo berekenen de onderzoekers.
De interesse en de wil om een zorgwoning in de tuin te plaatsen zijn aanwezig bij mantelzorgers, maar ze ervaren weerstand, zo zegt Fleur Kusters van MantelzorgNL. „Ze snappen niet goed waarom er zo ingewikkeld over wordt gedaan. Met een mantelzorgwoning op eigen grond ontlasten ze de zorg, ze zijn bereid er eigen geld in te steken én er komt vaak ook nog een huis van de ouder vrij”, schetst Kusters.
Op dit moment is het plaatsen van een mantelzorgwoning in je achtertuin vergunningsvrij onder voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een mantelzorgsituatie en zijn er regels waar het bouwwerk aan moet voldoen, zoals maximale hoogte. Ook moet de woning na het overlijden van degene die zorg krijgt, deels ontmanteld worden. „De badkamer en de keuken moeten eruit, zodat er niet meer in gewoond kan worden”, weet Kusters.
Heldere regels, maar in de praktijk vaak minder makkelijk, zegt ze. „Als een gemeente twijfelt of er sprake is van een mantelzorgsituatie wordt vaak gevraagd om een mantelzorgverklaring. Maar het is niet duidelijk wie zo’n verklaring moet afgeven. Mensen worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. En mensen die een zieke ouder hebben om voor te zorgen, hebben vaak ook niet eindeloos de tijd om te wachten. Er is vaak haast bij geboden.”
Uit het onderzoek blijkt dat een nog veel grotere groep 45-plussers bereid is in de toekomst een mantelzorgwoning in de tuin te plaatsen, maar dat het voor hen financieel niet haalbaar is.
Zo’n zorgwoning in de tuin kost gemiddeld 70.000 euro, staat in het onderzoek. „Maar er is inmiddels ook een levendige tweedehandsmarkt”, weet een woordvoerster van Achmea te vertellen. Ook zijn er mogelijkheden om woonunits te huren zo lang als nodig.
Volgens Achmea zijn de mantelzorgwoningen een belangrijke aanvulling op de bestaande zorg. „De groeiende druk op de gezondheidszorg als gevolg van de vergrijzing vraagt om oplossingen. Een mantelzorgwoning biedt een natuurlijke vorm van zorg aan familieleden. Ook voorkomt zo’n woning mogelijk dat mensen ongewenst naar een verpleeghuis moeten”, zegt Jeroen Kemperman, senior manager strategie bij Zilveren Kruis Achmea.
De honderdduizend extra woonplekken kunnen er ook voor zorgen dat de bouwambitie van het kabinet – 290.000 woningen voor ouderen in 2030 – een stap dichterbij komt, zo stellen de onderzoekers. „Daarvoor is het belangrijk dat mantelzorgers hierbij juist ondersteund en geholpen worden door gemeenten, in plaats van dat het nog moeilijker wordt gemaakt”, vindt Kusters.
In een brief aan de Tweede Kamer liet woonminister Mona Keijzer vorige week weten dat er gewerkt wordt aan ’maatregelen om het eenvoudiger te maken om woningen toe te voegen aan een kavel door het plaatsen van mantelzorgwoningen’.
Bron: Telegraaf.nl
Wilt u meer weten over aanvullende mantelzorg van Saar aan Huis? Vul dan het aanvraagformulier in! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een intakegesprek.
Particuliere aanvullende mantelzorg op maat. Voor wie langer prettig thuis wil blijven wonen.